|

Těhotenství provází komplikace. Některé jsou běžné, jiné nebezpečné

Těhotenství ženy je významné období, které sebou přináší mnoho fyziologických změn v těle matky. Poradíme, jak poznat, která změna je ještě v pořádku a která už není.

Každá nastávající matka si přeje, aby její těhotenství probíhalo bez problémů. Ale to není úplná samozřejmost a žena se o své zdraví i zdraví dítěte musí aktivně dobře starat. Komplikace v těhotenství mohou být banální (těhotenské nevolnosti, zácpa, časté močení), ale i závažné. K těm se řadí např. těhotenská cukrovka, krvácení v těhotenství, anémie, preeklampsie (pozdní gestóza) apod.

Jaké jsou tedy nejběžnější obtíže? A jak si s nimi poradit?

Nevolnost

Většinou bývá po ránu (u některých přetrvává celý den) a z počátku těhotenství. Vymizí do čtvrtého měsíce těhotenství. Tyto nevolnosti jsou reakcí na hormonální změny v těle. Aby se nevolnosti zmírnily, je dobré konzumovat jen malé množství jídla, ale častěji, vyhýbat se tučnému a silně kořeněnému jídlu, ale třeba také velmi teplým pokrmům a perlivým nápojům. Pomoci taky může, když v jídle budou převažovat sacharidy (brambory, rýže, chléb).

Pálení žáhy

Pokud používáte na pálení žáhy antacida, mějte na paměti, že váží železo. V případě, že musíte užívat železo, antacida užívejte minimálně s 3 hodinovým odstupem.

Pálení žáhy bývá zpočátku těhotenství způsobeno překyselením organismu. Proto je třeba se vyhýbat kyselinotvorným potravinám (bílá mouka, cukr, sladkosti, černý větší porce masa najednou) a naopak do jídelníčku zařadit větší množství zeleniny, která je naopak zásaditá. Zeleninu je vhodné konzumovat jako přílohu ke každému jídlu. Nejlépe stravitelná, bez vedlejších efektů nadýmání, je zelenina tepelně upravená (ideálně v páře).

Ke konci těhotenství je důvodem pálení žáhy zvýšený tlak dítěte na žaludek, čímž se dostává kyselina solná ze žaludku do jícnu, kde vyvolává pocit pálení. Bohužel tento stav nelze příliš ovlivnit. Jednou z možností je „nepřeplňovat“ žaludek a jíst malé porce o to častěji.

Zácpa a nadýmání

Zácpa je v těhotenství nejen nepříjemná, ale může být i velmi nebezpečná, protože střeva následně dráždí dělohu ke stahům. Důvodem je snížená peristaltika střev, protože dochází ke změně uložení orgánů v dutině břišní, k zahuštění obsahu střev, ale většinou i ke snížení fyzické aktivity těhotné ženy. Zácpu způsobují i preparáty se železem.

Pro správnou funkci střev je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny a opět, již zmiňované malé, častější porce doplněné o zeleninu (pozor na cibuli a košťálovou zeleninu) a ovoce, jako zdroj vlákniny. Omezit by se mělo čerstvé pečivo – lepší 1 až 2 dny staré a luštěniny (téměř nenadýmá červená čočka a cizrna).

Důležitá je rovněž konzumace potravin s přirozeným mírně projímavým účinkem, jako jsou slívy, třešně, pomeranče, fíky, jogurt, podmáslí, kefírové mléko, acidofilní mléko, kyselá smetana nebo meruňky. Musí se taktéž dostatečně pít, jinak má vláknina opačný účinek a místo změkčení stolice dojde k zhoršení zácpy.

Na běžné zažívací potíže pomáhá:

  • Jídlo rozložené do více denních porcí
  • Porce malé s vyváženým složením
  • Dostačené množství zeleniny a ovoce
  • Pravidelný a dostatečný pitný režim

Otoky

Otoky u těhotných žen se objevují zpravidla v průběhu třetího trimestru těhotenství. Jsou důsledkem zadržování většího množství vody v těle. Na jejich vzniku se podílí také snížený návrat krve z dolních končetin, který způsobuje rostoucí děloha a její tlak na velké žíly odvádějící krev z dolní poloviny těla.

Úlevu může přinést zvýšená poloha nohou během dne, spánek na levém boku (uvolní se tak tok krve dolní dutou žilou, která odvádí odkysličenou krev z nohou do srdce). Pomáhá nedávat nohu přes nohu, dodržovat pravidelný pitný režim, omezit solení a pravidelně zařazovat pohyb například ve formě procházek.

Zubní kazy

Během těhotenství se zvyšuje kyselost slin, které poté při nedostatečné ústní hygieně mohou vést k rychlejšímu vzniku zubního kazu. Může to být ale i důsledek častějšího zvracení v počátcích těhotenství. Dalším, nezanedbatelným faktorem je, že si dítě odebírá z těla matky vápník. Takže pokud ho nastávající matka nestíhá ve stravě doplňovat, může dojít k poškození zubní skloviny a tedy vyšší tvorbě zubních kazů.

Anémie

Během těhotenství se zvětšuje množství erytrocytů (červených krvinek) o 20 až 30 procent, protože je potřeba krví vyživovat nejen matku, ale i plod. K tomu je nutné mít dostatečné množství železa, jež je součástí červených krvinek a vytváří komplexy, které pak pomáhají rozvádět kyslík všem buňkám v těle. Pokud železo v těle chybí, nevytváří se dostatečné množství krve a vzniká anémie neboli chudokrevnost. V současné době je tento problém stále častější.

Osoby s vysokým rizikem vzniku anémie:

  • vegetariáni
  • dospívající
  • kuřáci
  • skupiny s nízkou socio-ekonomickou úrovní
  • mnohočetné těhotenství
  • nízký kalorický příjem

Těhotenská cukrovka

Objevuje se v 15. týdnu těhotenství a po porodu sama odezní. Častěji se vyskytuje u obézních žen, nicméně onemocnět mohou i ty hubené. Při výskytu se dodržují stejná pravidla jako u klasické cukrovky – menší, častější porce a omezení jednoduchých cukrů. V případě těžšího průběhu je nutné užívat inzulín.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.