Když je dítě vegetarián
Děti k vegetariánství nejčastěji přicházejí prostřednictvím svých rodičů nebo v rámci osobního přesvědčení během dospívání. Vegetariánství může být v mnoha směrech prospěšné, dětský věk však klade vysoké nároky na výživu, proto je zapotřebí k této alternativě stravování přistupovat zvlášť zodpovědně a pravidelně ji konzultovat s odborníkem.
„Nelze se spokojit s konstatováním, že dítě je živeno alternativně, je nutné určit faktické složení stravy, míru omezení živočišné bílkoviny a porovnat zjištěné skutečnosti s potřebami dítěte.“ (Nevoral, a další, 2001, s. 139)
Již během těhotenství je od matky vyžadován vyšší příjem některých živin i celkové energie. Pokud se matka stravuje podle vegetariánských či veganských pravidel, musí si hlídat především dostatečný příjem celkové energie, bílkovin, minerálních látek, vitamínů a kyseliny listové.
První rok se vyvíjí organismus dítěte rychleji, proto je důležité zajistit správný přísun živin i kojící matce. Často dochází k současnému podávání vitamínů (zejména D a B12), které jsou vzhledem k dietě matky v mléce obsaženy v nižší míře. Sójová náhrada mléka může pokrýt potřeby dítěte, je-li vyrobena s ohledem na rozdílnou využitelnost bílkovin sóji.
Od období příkrmů může docházet u dítěte k nežádoucímu nižšímu příjmu energie. Vegetariánská strava je objemnější, dítě se rychleji zasytí a množství vlákniny ještě urychlí pohyb střev.
Potencionální riziko nedostatku nutričních složek ve výživě | ||
Období | Vegetariánství | Veganství |
Těhotentví | železo, kyselina listová, vitamin D, zinek | kalorie, proteiny, vápník, vitamin B12 |
Kojení | železo, kyselina listová, vitamin D, zinek | kalorie, proteiny, vápník, vitamin B12 |
Kojenec (0 až 6 měsíců) | železo (z plodové vody), vitamin D | velký objem stravy, kalorie, proteiny, vápník, zinek, vitamin B12 |
Kojenec (6 až 12 měsíců) | železo (vysoce individuální), vitamin D | velký objem stravy, kalorie, proteiny, vápník, zinek, vitamin B12 |
Dítě | železo | kalorie, proteiny, vápník, vitamin D, vitamin B12 |
Adolescent | železo | kalorie, proteiny, vápník, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12 |
Mladý dospělý | železo, vápník, zinek, vitamin D, vitamin B12 |
Bílkoviny
Dostatečná kvalita bílkovin (skladba aminokyselin) může být příznivěji ovlivněna vzájemnou kombinací luštěnin a obilnin, zařazením sójových výrobků, ořechů, semen a jejich výrobků (např. burákové máslo) a především mléka.
Nenasycené mastné kyseliny
„Omezení živočišné bílkoviny nemusí být důvodem k postižení dítěte, ale v každém případě je třeba sledovat zdravotní stav a růst dětí s tímto typem výživy. (…) Přísné odmítání živočišné bílkoviny (veganství) je třeba považovat u dětí za nebezpečné.“ (Nevoral, a další, 2003, s. 141)
Obsah omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které potřebujeme k správnému vývoji nervových buněk, bývá v mateřském mléce až o třetinu nižší než u matek s běžnou stravou. Pozitivní efekt může mít preference sójového oleje před jinými nebo konzumace potravinových doplňků.
Minerální látky a vitamíny
Prevence před deficitem minerálních látek spočívá ve zvýšené tělesné aktivitě a konzumaci zdrojů bohatých na vápník, odmítáním konzumace kávy a kouření. Vyšší vstřebatelnost železa z rostlin a jejich produktů umožňuje současné podávání vitamínu C. Příjem selenu je závislý na složení půdy, odkud rostlina pochází.
Použitá literatura a jiné zdroje:
- DLOUHÁ, Renáta. Výživa: přehled základní problematiky: [učební text pro posluchače Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy]. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998, 215, 215 s. ISBN 80-7184-757-7.
- KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1. vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011, 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
- MELINA, Vesanto; DAVIS, Brenda. Průvodce (začínajícího) vegetariána: [kompletní průvodce zdravou vegetariánskou stravou]. 1. vyd. v češtině. Radňovice: Andrea Komínková, c2008, 429 s. ISBN 978-80-904291-0-9.
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217.
- NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 2003, 434 s. ISBN 80-86022-93-5.
- WHITNEY, Eleanor, Noss; SIZER, Frances, Sienkiewicz. Nutrition: concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth, c2003, XVI, 578 s., 100 s. příl. ISBN 0534577997.