|

Když je dítě vegetarián

Děti k vegetariánství nejčastěji přicházejí prostřednictvím svých rodičů nebo v rámci osobního přesvědčení během dospívání. Vegetariánství může být v mnoha směrech prospěšné, dětský věk však klade vysoké nároky na výživu, proto je zapotřebí k této alternativě stravování přistupovat zvlášť zodpovědně a pravidelně ji konzultovat s odborníkem.

„Nelze se spokojit s konstatováním, že dítě je živeno alternativně, je nutné určit faktické složení stravy, míru omezení živočišné bílkoviny a porovnat zjištěné skutečnosti s potřebami dítěte.“ (Nevoral, a další, 2001, s. 139)

Již během těhotenství je od matky vyžadován vyšší příjem některých živin i celkové energie.  Pokud se matka stravuje podle vegetariánských či veganských pravidel, musí si hlídat především dostatečný příjem celkové energie, bílkovin, minerálních látek, vitamínů a kyseliny listové.

První rok se vyvíjí organismus dítěte rychleji, proto je důležité zajistit správný přísun živin i kojící matce. Často dochází k současnému podávání vitamínů (zejména D a B12), které jsou vzhledem k dietě matky v mléce obsaženy v nižší míře. Sójová náhrada mléka může pokrýt potřeby dítěte, je-li vyrobena s ohledem na rozdílnou využitelnost bílkovin sóji.

Od období příkrmů může docházet u dítěte k nežádoucímu nižšímu příjmu energie. Vegetariánská strava je objemnější, dítě se rychleji zasytí a množství vlákniny ještě urychlí pohyb střev.

Potencionální riziko nedostatku nutričních složek ve výživě 
ObdobíVegetariánstvíVeganství
Těhotentvíželezo, kyselina listová, vitamin D, zinekkalorie, proteiny, vápník, vitamin B12
Kojeníželezo, kyselina listová, vitamin D, zinekkalorie, proteiny, vápník, vitamin B12
Kojenec (0 až 6 měsíců)železo (z plodové vody), vitamin Dvelký objem stravy, kalorie, proteiny, vápník, zinek, vitamin B12
Kojenec (6 až 12 měsíců)železo (vysoce individuální), vitamin Dvelký objem stravy, kalorie, proteiny, vápník, zinek, vitamin B12
Dítěželezokalorie, proteiny, vápník, vitamin D, vitamin B12
Adolescentželezokalorie, proteiny, vápník, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12
Mladý dospělý železo, vápník, zinek, vitamin D, vitamin B12

Bílkoviny

Dostatečná kvalita bílkovin (skladba aminokyselin) může být příznivěji ovlivněna vzájemnou kombinací luštěnin a obilnin, zařazením sójových výrobků, ořechů, semen a jejich výrobků (např. burákové máslo) a především mléka.

Nenasycené mastné kyseliny

„Omezení živočišné bílkoviny nemusí být důvodem k postižení dítěte, ale v každém případě je třeba sledovat zdravotní stav a růst dětí s tímto typem výživy. (…) Přísné odmítání živočišné bílkoviny (veganství) je třeba považovat u dětí za nebezpečné.“ (Nevoral, a další, 2003, s. 141)

Obsah omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které potřebujeme k správnému vývoji nervových buněk, bývá v mateřském mléce až o třetinu nižší než u matek s běžnou stravou. Pozitivní efekt může mít preference sójového oleje před jinými nebo konzumace potravinových doplňků.

Minerální látky a vitamíny

Prevence před deficitem minerálních látek spočívá ve zvýšené tělesné aktivitě a konzumaci zdrojů bohatých na vápník, odmítáním konzumace kávy a kouření. Vyšší vstřebatelnost železa z rostlin a jejich produktů umožňuje současné podávání vitamínu C. Příjem selenu je závislý na složení půdy, odkud rostlina pochází.

Použitá literatura a jiné zdroje:

  • DLOUHÁ, Renáta. Výživa: přehled základní problematiky: [učební text pro posluchače Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy]. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998, 215, 215 s. ISBN 80-7184-757-7.
  • KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1. vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011, 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
  • MELINA, Vesanto; DAVIS, Brenda. Průvodce (začínajícího) vegetariána: [kompletní průvodce zdravou vegetariánskou stravou]. 1. vyd. v češtině. Radňovice: Andrea Komínková, c2008, 429 s. ISBN 978-80-904291-0-9.
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217.
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 2003, 434 s. ISBN 80-86022-93-5.
  • WHITNEY, Eleanor, Noss; SIZER, Frances, Sienkiewicz. Nutrition: concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth, c2003, XVI, 578 s., 100 s. příl. ISBN 0534577997.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *