|

Výživa pro nejmenší

Výživa pro nejmenší je to, co byste neměli podceňovat.
Med se nedoporučuje podávat dětem do jednoho roku, jeho konzumace představuje nebezpečí dětského botulismu.

Ryby

Sladkovodní ryby se doporučují dětem od osmnácti měsíců, ryby mořské až od dvou a půl let.

Sýry

Obecně se má za to, podávat dětem již od jednoho roku (nejdříve však od osmi měsíců). Nejvhodnějšími druhy jsou eidam nebo tvaroh. Plísňové sýry by se do jídelníčku dítěte měly zařazovat až ve třech letech věku. Sýr cottage má nízký obsah tuků, ale vysoký obsah bílkovin, není proto vhodný pro děti do dvou let. Sýry typu čedar, parmezán, mozzarella, ementál, gruyère apod. se nedoporučují podávat dětem do jednoho a půl roku.

Vejce

Celá vejce mohou děti jíst až od jednoho roku. Žloutek lze do stravy zařadit již v šesti měsících, bílek ale až od jednoho roku, protože jeho konzumace představuje zvýšené riziko vzniku alergie.

Vegetariánská a veganská strava

Vegetariánská a veganská strava se nedoporučuje dětem do tří až pěti let. Veganská strava se dětem nedoporučuje. Zdrojem živočišných plnohodnotných bílkovin je maso, mléko a mléčné výrobky. Tyto bílkoviny obsahují 22 esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit. Rostliny (ořechy, luštěniny, brambory) jsou také zdrojem bílkovin, ale mají pouze 8 aminokyselin. Sója navíc obsahuje látky blokující využití enzymů a vitaminů.

Zajímavé a inspirující pro vás mohou být i recepty z moderní a přece tradiční anglosaské kuchyně, díky nimž se seznámíte s různými novými pokrmy a surovinami. Mohlo by se stát, že některé suroviny a jejich názvy by vás mohly zaskočit. Věříme, že s následujícím přehledem, který vám bude předložen, se pro vás stanou recepty v praxi použitelnější a usnadní přípravu pokrmů pro vaše děti.

Bagel

Je východoevropská a židovská specialita. Vykynuté těsto se stáčí do koleček s otvorem uprostřed, povaří se a poté upeče. Při výrobě pečiva se nepoužívají vejce ani živočišné tuky, proto má pečivo nízký nebo vůbec žádný obsah cholesterolu. Základní surovinou je pšeničná mouka. Bagel je velmi bohatý na proteiny a je lehce stravitelný.

Bouquet garni

Francouzský výraz pro svazek koření (nejčastěji petrželová nať, bobkový list, tymián, případně česnek). Ochucují se jím dušená jídla nebo eintopfy.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.