Jak poznat těhotenství

Eventuálně může jít o nadšení a očekávání, ale spíše se budoucí rodiče mohou cítit nervózní a znepokojení z možnosti neočekávaného těhotenství. Existuje možnost, že o svém stavu se dozvíte dříve, než se na těhotenském testu objeví charakteristické dvě čárky. Jak tedy můžete poznat, že jste těhotná? A v jakém časovém okamžiku je vhodné provést těhotenský test nebo navštívit gynekologa?

První příznaky těhotenství bez testu

U některých žen mohou začít první příznaky těhotenství už v třetím týdnu po početí, obvykle se jedná o pocit zvětšeného břicha nebo náladové výkyvy a podrážděnost. S postupem těhotenství se tyto příznaky zesilují, objevuje se také citlivost prsou a typické ranní nevolnosti, které nastávající matka často prožívá především ráno. Některé ženy však mohou být překvapeny tím, že si své těhotenství neuvědomují, neboť mohou tyto příznaky přehlédnout a do prvního vynechaného období menstruace jim není jasné, že jsou těhotné. Každá žena prožívá toto období jinak a jedná se o individuální záležitost.

 Příznaky těhotenství mohou mít různé projevy a mezi nejčastější patří:

Zvětšená a citlivá prsa v těhotenství

V průběhu počátku těhotenství může dojít k podobným změnám v prsou jako před příchodem menstruace. Zvyšuje se jejich velikost a pociťuje se v nich napětí. Některé ženy mohou mít také mimořádně citlivé bradavky nebo celá prsa, která jsou při doteku bolestivá. Tento stav však bývá v těhotenství obvykle ještě intenzivnější než během menstruace. Lze tedy zařadit citlivost a bolestivost prsou mezi běžné příznaky těhotenství.

Tmavší zbarvení bradavek v těhotenství

Kromě zvýšené citlivosti prsou může být jedním z projevů těhotenství i tmavší zbarvení bradavek. Tento jev je způsoben aktivitou speciálních buněk v bradavkách, nazvaných melanocyty, které reagují na hormonální změny v těle. Těhotenské hormony mají za úkol připravit ženské tělo na nesení a kojení dítěte a jedním z důsledků je právě změna barvy bradavek.

Tento jev je však častěji pozorován u žen s jemnější a světlejší pletí, kde se zbarvení bradavek projevuje výrazněji a rychleji než u žen s tmavší a opálenou pletí. Pro změnu barvy bradavek jsou také citlivější ženy v období těhotenství, kdy se průběh hormonálních změn dramaticky zrychluje.

Při těhotenství může docházet ke zvýšenému prokrvení a nafouknutí bradavek, což může také vést k jejich ztuhnutí. V některých případech se také může stát, že se v prsních žlázách začne tvořit kolostrum, které je první mateřskou půlkou pro novorozeně a důležitým zdrojem živin a protilátek. Někdy se kolostrum může vytlačovat z bradavek již během noci.

Těhotenství má tedy výrazný vliv na prsní žlázy a bradavky, které se připravují na budoucí mateřství. Důležité je být pozorná na tyto změny a sledovat stav prsou v průběhu celého těhotenství, aby se případné problémy mohly odpovídajícím způsobem řešit.

Těhotenství a změny v chutích

V průběhu těhotenství se obvykle mění chuťové preference žen a je to jedním z nejčastějších a výrazných příznaků tohoto období. Některé budoucí maminky mohou trpět nechutenstvím a v prvních měsících těhotenství zhubnout, kdežto jiné naopak získají větší chuť k jídlu (což někdy může souviset s nadměrnou tvorbou slin). V obou případech je velmi důležité sledovat vaše stravovací návyky a konzultovat je s lékařem pro vaše zdraví i správný vývoj dítěte. V některých případech se jako jeden ze znaků raného těhotenství objevuje kovová pachuť v ústech. Pokud tedy máte pocit, že jste snědla něco kovového, může to být signál, že jste těhotná.

Čichová přecitlivělost v těhotenství

Během prvních týdnů vašeho těhotenství se může stát, že budete překvapeni náhlým zvýšením vaší citlivosti na různé vůně v okolí. Tato zvýšená citlivost čichového smyslu, kterého možná zatím nebyly schopni, je zapříčiněna intenzivním průtokem krve v celém vašem těle, který se může v prvních týdnech těhotenství zvýšit až o 40 %. Tento zvýšený průtok krve ovlivňuje také čichové centrum vašeho mozku, které je více prokrvené a tím pádem citlivější na jakékoliv vůně a pachy, které vás mohou obklopovat.

Nevolnost v těhotenství

éměř každá těhotná žena se během svého těhotenství setká s nepříjemnými příznaky, jako jsou zvracení a nevolnost. Tyto symptomy jsou nejčastěji spojovány s těhotenstvím a mohou být prvním jasným signálem, že žena je těhotná, pokud se vyloučí případné střevní problémy. Obvykle se projevují především ráno a někdy mohou být doprovázeny dalšími obtížemi, jako jsou závratě a motání hlavy. V případě, že nevolnosti přetrvávají nebo jsou příliš silné, je důležité se poradit se svým gynekologem a hledat společně řešení.

Těhotenství a únava

Především v prvním trimestru je největší část energie vkládána do embrya, takže dalším z příznaků těhotenství může být právě velká únava a chuť neustále spát a odpočívat. To je obvykle způsobeno nízkou hladinou cukru, nízkým krevním tlakem a větší produkcí krve. I přes velkou únavu ale nedoporučujeme pití kofeinových nápojů, kávu omezte na jednu denně. Pokud můžete, jděte si lehnout při každé možné příležitosti, v druhém trimestru vám bude lépe.

Výtok a slabé krvácení v těhotenství

Je obtížné jednoznačně interpretovat výtok, protože může být způsoben mnoha různými faktory. Mírné krvácení, zejména v období očekávané menstruace, je často normální a není třeba se obávat o bezpečnost plodu. Nicméně někdy se objevují hustý, bílý a hlenovitý výtok, aniž by se vyskytovalo svědění nebo pálení, což může být indikátorem těhotenství. Je důležité si uvědomit, že každá žena může mít odlišné příznaky a je třeba sledovat celkový kontext, nikoli pouze jeden příznak. Zvýšený výtok může být také způsoben hormonálními změnami, takže je důležité nechat se vyšetřit lékařem pro potvrzení těhotenství.

Těhotenství a změny nálad

Náladovost provází nejen dny menstruace, ale také těhotenství. Koktejl hormonů je v tomto období divoký a některé ženy dokáží být opravdu nesnesitelné i samy pro sebe. Ale kdo by nebyl nepříjemný, když je mu špatně, bolí ho hlava, břicho, prsa a chce se mu pořád jen spát, že? Pokud se vám tedy zdá, že jste nezvykle náladová i mimo dny periody, může to být znakem, že jste v jiném stavu.

Nafouklé břicho a nadýmání v těhotenství

Během menstruace a také v počátcích těhotenství je typickým jevem pocit přeplněného břicha. Zatímco děloha se v těhotenství teprve začíná zvětšovat, v období menstruace je zpomaleno trávení kvůli vysoké hladině hormonu progesteronu. Proto je pravděpodobné, že se ve svých oblíbených džínách nebudete cítit pohodlně a raději si obléknete volnější šaty nebo třeba elastické legíny. To samé se však často děje i během menstruace. Zpomalené trávení může způsobit také problémy s vyprazdňováním, jako je zácpa (naopak během menstruace je typičtější průjem).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *