Jak prát látkové pleny

Jak prát látkové pleny: Praktické tipy a triky pro rodiče

Látkové pleny jsou skvělou volbou pro rodiče, kteří hledají ekologickou a ekonomickou alternativu k jednorázovým plenám.

Správné praní těchto plen zaručuje, že zůstanou voňavé, čisté a neztratí svou savost.

Nejdůležitější je použít dostatek vody a správný typ pracích prostředků, které nebudou ucpávat tkaninu.

Použití bavlněných plen je šetrné k pokožce miminka. Kromě toho jsou nezbytné i správné techniky skládání, jako je třeba Jo-Fold, která je vhodná pro novorozence.

Každý typ látkových plen vyžaduje jiný přístup, ale cíl je stejný – zajistit jejich dlouhou životnost a funkčnost.

V tomto článku se podíváme společně na tipy a triky pro efektivní praní látkových plen. Mým cílem je podělit se o osvědčené postupy, které vám pomohou udržet plenky jako nové, aniž by ztratily svůj půvab a účinnost.

Výběr látkových plen

Při výběru látkových plen je důležité zaměřit se na jejich typy a materiály, ze kterých jsou vyrobeny. To vám pomůže najít plenky, které nejlépe vyhovují potřebám vašeho dítěte a vašemu rozpočtu.

Typy látkových plen

Existuje několik typů látkových plen, které si můžete vybrat.

  • Kapsové plenky mají prodyšnou kapsu, do které vložíte savá jádra. Jsou snadno nastavitelné a pohodlné pro dítě.
  • Kalhotkové plenky nabízejí vysokou savost a pohodlí, často se používají v noci.
  • Plenky vše v jednom (AIO) kombinují savé vrstvy s nepromokavým vnějším pláštěm, což zjednodušuje používání, protože nevyžadují žádné další krytí.
  • Plenky vše v dvou (AI2) mají oddělitelnou savou a vodotěsnou vrstvu, což umožňuje snadnou údržbu a rychlé schnutí.

Různé typy mají své výhody a je dobré zvážit, co je pro vás nejdůležitější – snadnost použití, rychlost schnutí, nebo flexibilitu.

Materiály látkových plen

Materiály hrají klíčovou roli při výběru látkových plen.

  • Bavlna je oblíbená pro svou měkkost a prodyšnost. Je ideální pro citlivou dětskou pokožku.
  • Bambusová vlákna mají vysokou schopnost nasákavosti a přírodní antimikrobiální vlastnosti.
  • Mikrovlákno rychle schne a je levnější, ale méně savé než jiné materiály.
  • Hempová vlákna jsou velmi savá a ekologická.

Při výběru se zaměřuji na kombinaci savosti, prodyšnosti a komfortu pro dítě. Tím se zajišťuje jak zdraví mého dítěte, tak i mé pohodlí při péči o něj.

Příprava plen před prvním použitím

Než použiji látkové pleny poprvé, vždy je nejdříve vyperu. To je důležité nejen kvůli hygieně, ale také pro zvýšení savosti pleny. Pleny mohou dosáhnout své maximální savosti až po několika vypráních.

Je dobré prát pleny při teplotě 60°C. To platí pro většinu materiálů, jako je bavlna nebo bambus. Pokud mám pleny z přírodních materiálů, jako například některé typy Thirsties, peru je odděleně.

Některé barevné pleny mohou při prvním praní pustit barvu. Proto je raději nejdříve peru zvlášť.

Na praní plen používám dětský nebo běžný prací prášek či gel. Pozor! Nikdy nepoužívám aviváž, jelikož může podstatně snížit savost plen.

Pokud mám svrchní kalhotky z PUL materiálu (polyester), stačí je před prvním použitím vyprat jednou. Jejich údržba není příliš náročná.

čištění látkových plen

Průvodce praním látkových plen

Praní látkových plen je důležitý krok, který zajišťuje jejich čistotu a hygienu. Tento proces zahrnuje odstranění nečistot, použití vhodného pracího prostředku, správné nastavení pračky i následné sušení plen.

Odstranění nečistot

Prvním krokem je vždy odstranění zbytků nečistot. Pečlivě opláchnu pleny pod studenou vodou, abych odstranila co nejvíce pevných částic.

Nečistoty se lépe odstraňují studenou vodou, protože horká voda může vést k zanechání skvrn.

Je dobré mít v koupelně kbelík s víkem pro skladování použitých plen až do praní, což pomáhá minimalizovat zápach.

Použití správného pracího prostředku

Použití správného pracího prostředku je klíčové pro udržení plen v dobrém stavu. Já osobně preferuji hypoalergenní prací prášek nebo gel, který je šetrný k pokožce dítěte.

Vždy perte pleny bez aviváže, protože to může zhoršit jejich savost. Rovnováha mezi čistotou a šetrností je při výběru prostředku důležitá, což znamená, že čistící prostředek musí být nejen účinný, ale také jemný.

Nastavení pračky

Nastavení pračky hraje rovněž velkou roli. Doporučuji praní na teplotu minimálně 60 °C, která zaručí zabití bakterií a virů.

Vhodný prací cyklus je ten, který využije vyšší hladiny vody pro dostatečné opláchnutí mýdla. Automatická pračka by měla mít možnost nastavit delší oplachování, což pomůže odstranit všechny zbytky čistícího prostředku.

Sušení plen

Správné sušení je poslední důležitý krok. Pokud nemám sušičku, rozvěsím pleny na sušák na dobře větraném místě nebo venku na slunci, které přirozeně desinfikuje a vybělí tkaninu.

V případě použití sušičky snižte teplotu, abyste zabránili poškození elastických částí plen. To prodlužuje životnost tkaniny a pomáhá udržet jejich tvar a funkčnost.

Jak prát látkové pleny

Udržování a skladování plen mezi praním

Když se starám o látkové pleny, důležité je správné skladování mezi praním.

Použité pleny uchovávám v uzavřené nádobě, například v kbelíku s víkem nebo odpadkovém koši. Takováto nádoba pomáhá udržet zápach a vlhkost pod kontrolou.

  • Suchá metoda skladování je jednoduchá. Pleny vkládám suché přímo do nádoby. Tato metoda je vhodná pro rychlé a snadné řešení.
  • Alternativně mohu použít mokrou metodu. Naplním nádobu trochou vody a případně přidám kapku octa. Tato metoda pomáhá s předběžným odstraněním nečistot, ale vyžaduje praní do tří dnů.

Síťka na praní plen může být užitečným doplňkem. Umístím ji do nádoby a používám ji pro snadnější manipulaci s plenami při praní. Síťku jednoduše vyjmu a umístím do pračky.

Je také dobré dodržovat hygienická pravidla. Pleny by neměly zůstat skladovány příliš dlouho, aby se předešlo zápachu a snížení jejich životnosti.

Celkově beru na vědomí materiál plen a podle toho volím způsob praní a skladování.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *